vineri, 21 martie 2008

Despre ora pamantului si alte aberatii

Iata ce am primit pe e-mail:

Dragilor

Sâmbăta, 29 martie 2008, în întreaga lume va fi celebrată "Ora Pământului". Astfel, la ora 20:00, peste 30 de milioane de oameni, din 24 de oraşe de pe glob vor stinge luminile şi televizoarele, timp de o oră.
Acest gest simbolic este menit să tragă un semnal de alarmă privind încălzirea globală. Anul trecut, peste 22 de milioane de oameni din întreaga lume au reuşit, printr-un simplu gest, să salveze 10,2% din energia electrică consumată în marile oraşe ale lumii. Acest lucru este echivalent cu eliminarea poluării cauzate de peste 48.000 de maşini.
Fiecare dintre noi se poate alătura acestei iniţiative! Daca vreţi să fiţi unul dintre cei 30 de milioane, accesaţi adresa de internet http://www.earthhour.org/ şi veţi afla mai multe detalii.
Să stingi lumina pentru Ora Pământului este un pas important în lupta împotriva încălzirii globale! Dar, Ora Pământului nu trebuie să fie un gest singular.
Opriţi aparatura electrica atunci când nu o folosiţi, înlocuiţi becurile normale cu becuri economice, stingeţi lumina atunci când nu aveţi nevoie de ea! Sunt doar câteva lucruri simple care pot face diferenţa.

Iata ce am raspuns:

Cu tot respectul, iata mai jos de ce nu o sa sting lumina daca ma nimeresc pe acasa la ora aia.

Daca toata lumea ar opri consumul de energie electrica in acelasi timp s-ar praji sistemul energetic national si am ramane toti in intuneric pentru mult mai mult de o ora. Asta ar genera costuri enorme pe care tot noi le-am plati ca sa mai putem aprinde lumina. Si asta inseamna consumuri de resurse mai multe, deci poluare mai multa.

Gestul simbolic de anul trecut a determinat energie mai scumpa pentru o ora, intrucat s-a vandut cu 10 % mai putina energie (daca cifra e corecta) dar costurile probabil ca nu au scazut in aceeasi masura.
Nu s-a facut nicio economie si niciun pas impotriva incalzirii globale. Pur si simplu a fost amanat un consum. De exemplu daca cineva avea de spalat rufe si a amanat pt o ora, nu inseamna ca a salvat omenirea de la pieire. Doar s-a incetinit un proces lent, dar sigur. Deci finalul apoteotic a fost amanat cu o ora. Am avut cu totii o ora in plus de agonie. Ei bine, nu vreau asa ceva.

Cine a scris acest e-mail a pierdut 5 minute intr-un birou frumos luminat si incalzit, consumand resurse fara sa produca. Noi toti care l-am primit am pierdut fiecare cateva minute citindu-l, fara sa producem, dar consumand. Chestiile astea genereaza pierderi, pe care mogulii le vor recupera cu siguranta poluand si mai mult. Haha.

Sa te intorci in epoca de piatra pentru o ora si sa negi mii de ani de progres si civilizatie nu mi se pare o alegere buna. Ganditi-va ca si atunci cand va duceti la toaleta sa faceti treburi mari si mici, poluati natura. Va puteti abtine pentru 3 zile ca sa poluati mai putin? Ma indoiesc. Ganditi-va ca atunci cand beti apa sau suc la pet poluati de 1000 de ori mai mult decat daca ati arde becu’ o ora. Sunt sigur ca toti beti apa la pet.

Niciun comentariu:

 
KissTop.ro - Topul tau online